För tre år sedan fick Lena Karlssons mamma Göta Karlsson plats på demensboendet Tavastehus, som ägs av det privata företaget Ansvar & Omsorg. Lena Karlsson reagerade direkt på att det inte fanns fungerande larm i rummen. Enligt henne har varken trygghetslarm eller dörrlarm funnits.

– Det fanns ett uråldrigt larm men det fungerade bara sporadiskt, och sista året har larmen varit borttagna från rummen. Det är helt ofattbart att ett demensboende saknar larm, säger hon.

Göta Karlsson lider av svår benskörhet och Lena Karlsson, som är sjuksköterska, vet hur svåra konsekvenserna kan bli om en äldre person ramlar. Men när hon påpekat att hennes mamma behöver ett rörelselarm, som gör att personalen får en signal när en person exempelvis svänger benen över sängkanten, har hon inte fått något gehör.

– Jag har haft en fruktansvärd oro att hon ska ramla, särskilt om hon ska på toa på natten. Vissa nätter har jag därför sovit över hos henne.

Lena Karlsson säger att hon påtalat avsaknaden av larm många gånger för chefen på äldreboendet och det sista halvåret även upprepade gånger för äldrekontoret på Uppsala kommun, som är ansvariga för larm även på privata äldreboenden. Men utan resultat.

– Jag har varit förtvivlad. På kommunen har man sagt att det låter fruktansvärt och att man ska komma oanmälda och titta. Sedan har man sagt att larm är på gång. Men inget har hänt. (…)

>> Läs hela artikeln på UNT.se