Kostnader på över 60 miljoner kronor ska bantas bort. Facket Kommunal tycker inte det finns onödigt mycket pengar i äldreomsorgen.

Vi följde med på ett arbetspass med Birgitta Norrgård som jobbar med hemtjänst i stadsdelen Sävja i Uppsala. 40 minuter för att duscha en äldre person har hon haft på sig på morgonen. Att ge ögondroppar till en annan fanns det 10 minuter för. Birgitta är på väg med cykel till nästa hemtjänskund i Sävja. Men ibland finns det inte någon tid avsatt att ta sig mellan olika adresser.

Hon skulle kunna tänka sig ett mindre fullspäckat schema än hur det är i dag.

– Jag tycker att man skulle kunna ha färre att gå till. Med längre tid hos varje person, kanske 3-4 per dag. I dag kan det vara 10-15 besök.

Men i det budgetförslag som de rödgröna partierna, som styr Uppsala kommun, har lagt fram finns det mindre pengar till äldreomsorgen nästa år jämfört med i år. I år har äldrenämnden en budget på 1.740 miljoner kronor, nästa år är förlaget att det blir 1.708 miljoner.

För att klara budgeten ska äldreomsorgen effektiviseras. Kostnader på 68 miljoner ska tas bort. Och det utan att något blir sämre enligt äldrenämndens ordförande Monica Östman.

– Vi bedömer att det inte är så stor utmaning. Skillnaden blir att människor får det de ska ha enligt socialtjänstlagen med äldres behov i centrum. (…)

> Läs hela artikeln på Sveriges Radios hemsida.