– Många bedragare har specialiserat sig på äldre. Bedrägerier mot äldre ökar och ett sätt att sätta stopp för brotten är att höja medvetenheten hos äldre, säger Ditte Westin på polisens bedrägericenter.
Ett vanligt bedrägeribrott mot äldre är att någon som utger sig för att vara hantverkare, från fastighetsbolaget eller liknande som ringer och säger att något behöver kontrolleras. När de sedan ringer på dörren blir de insläppta och låtsas genomföra en kontroll eller en reparation. Efteråt vill de ha betalt med kontokort. Ibland har de en dosa med sig och ber om pinkoden. Sedan försvinner de med både kort och pinkod.
– Var alltid försiktig när okända människor ber att få komma in. Be alltid att få se deras legitimation, säger Ditte Westin på polisens bedrägericenter.
I utbildningsmaterialet ges flera exempel på olika situationer där bedrägerier kan uppstå, både hemma och ute på stan. Det ingår praktiska övningar med hur man kan agera för att hindra brott från att fullbordas.
– I materialet ställer vi en del frågor, som till exempel: Måste man hjälpa till med att växla pengar? Vi vill utmana deltagarna i hur man ska vara och bete sig. Man kan faktiskt säga nej, be den bakom i bankomatkön att flytta på sig, säger Ditte Westin och fortsätter:
– Har någon fått tag på ditt kort och/eller pinkod ska du ringa polisen.
>> Läs artikeln på Polisens hemsida
>> Ta del av utbildningspaketet Försök inte lura mig!
Kampanjen diskuterades på Nyhetsmorgon (TV4):