På Träffpunkten anordnas bland annat körövningar, föreläsningar och Qi gong. 60 pensionärsföreningar använder lokalen och den har många besökare varje dag.

– Det är som ett andra hem för en del. Många kommer hit och fikar, läser tidningar och bara pratar, säger Britt Jannersten.

Hon är kassör i PLR (Pensionerade lärares förening) och är en av dem som har startat uppropet. Fastighetsägaren vill renovera och bygga om i lokalen, och därför är nu framtiden osäker för stadens centrala Träffpunkt. I helgen skickade Britt ut en namninsamling till alla föreningar som använder lokalen.

På bara fyra dagar har de fått in underskrifter från 22 av föreningarna. Namninsamlingen ska sedan skickas till bland annat kommunens äldrenämnd.

– Det skapar oro att vi inte vet vad som kommer ske och vi måste få mer uppgifter om vad som ska göras. Därför ville vi göra ett upprop som alla föreningar som hyr in sig här står bakom, säger Britt.

På kommunen arbetar man för att de olika föreningarna ska kunna fortsätta sin verksamhet i lokalen.

– Just nu kommer det positiva besked, hyresvärden har ändrat sig lite och inser att vi behöver ha en träffpunkt i centrala Uppsala, säger Erik Pelling som är ordförande för kommunala pensionärsrådet på Uppsala kommun.

– En anledning till att lokalen är så omtyckt är att det är centralt och förhållandevis låga hyror. I bästa fall får vi vara kvar annars måste vi få ett alternativ som är likvärdigt, säger Ylva Stolpe, som kom på hela idén med uppropet.

Träffpunkten startade 2009 och det är Uppsala Kommun som står som hyresgäster för lokalen. Kommunen sponsrar verksamheten och UPS (Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd) hyr i sin tur av kommunen.

– Träffpunkterna är populära verksamheter och vi vill ha en som ligger centralt. Men det är en privat fastighetsägare som vi hyr av och vi har blivit uppsagda som hyresgäster, säger Erik Pelling. (…)

> Läs hela artikeln på UNT.se