Att använda halkskydd (broddar) under skor och stövlar är ett bra sätt att undvika att ramla omkull när det är halt ute. Det finns flera olika slags halkskydd att välja mellan, men enligt Glenn Berggård vid Luleå tekniska universitet, är de så kallade hälfotsskydden bäst.

– Vår senaste undersökning visar att hälfotsskydd är mest effektivt för att få ordentligt fäste i is. När du använder hälfotsskydd ska du försöka sätta i hälen ordentligt och sedan undvika att lyfta hälen så mycket, för att verkligen behålla greppet inför nästa steg.

Halkskydd är framför allt mest effektivt när du går på is eller hårdpackad snö. Det är också lättare att hålla balansen eftersom du får ordentligt fäste med de broddförsedda skorna. Många som använder halkskydd får svårt att hålla balansen i början eftersom det känns ovant att sätta något under skorna.
– När du ska köpa halkskydd rekommenderar jag att du provar skydden under lugna förhållanden och testar att gå med dem på de skor som du hade tänkt använda, säger Glenn Berggård.

Förutom halkskydd med dubbar som du tar av och på finns det halkskydd med en keramisk yta som fungerar som ett sandpapper under sulorna. Ett annat alternativ är att använda stövlar eller galoscher med fast monterade dubbar, men då kan du behöva hjälp av en skomakare för att sätta fast dem. (…)

> Läs hela artikeln på DinSäkerhet.se