Mellansvenska vård AB har sedan 2013 utfört hemtjänst åt äldre personer i Uppsala på uppdrag av kommunen. Men sedan i juni, då avtalet upphörde, har kommunen avslutat allt samarbete med företaget och de drygt 90 vårdtagarna har flyttats över till andra hemtjänstbolag.

Redan i februari lämnade kommunen in en polisanmälan mot Mellansvenska vård för misstänkt bedrägeri.

– Det kom in uppgifter om att företaget inte utförde vad man fått betalt för och vi ville ha utrett om det rörde sig om ekonomisk brottslighet, uppger Yvonne Jonsson vid äldreförvaltningen.

UNT har talat med en tidigare anställd som säger att företagsledningen uppmanade till fusk.

– Vi blev tillsagda att registrera påhittade hembesök. Vi skulle också registrera att besöken hade pågått längre tid än vad de gjort i verkligheten. Vi sa att det inte var okej men fick till svar att vi skulle göra det ändå.

– På det här sättet skulle företaget få in mer pengar. I början gick vi med på det och har på så sätt medverkat till fusket men efter ett tag ville vi inte fortsätta. Jag har blivit förhörd av polisen och berättade då hur det gick till, säger UNTs källa som vill vara anonym.

Polisutredningen lades dock ner i juni med motiveringen att det inte gått att bevisa brott. Kommunen överväger att överklaga nedläggningsbeslutet. (…)

> Läs hela artikeln på UNT.se