Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Vård och omsorg, politik

”Läget ohållbart – vi bildar allians för äldreomsorgen”

SvD  2019-05-01
Politiker och arbetsgivare måste ta behoven inom äldreomsorgen på allvar. Nu formar vi en allians med målet att få en väl fungerande äldreomsorg med ökade resurser och bättre villkor, skriver Christina Tallberg, PRO, och Tobias Baudin, Kommunal.
Läs mer


Friskvård och social infrastruktur, vård och omsorg

Rapport Sverigefinska äldre och äldreomsorgen i Uppsala kommun

Uppsala kommun  2019-05-02
Förvaltningen har genomfört en studie av hur biståndshandläggare upplever kontakten med kommuninvånare 65 år och äldre ur den sverigefinska minoriteten, samt hur den sverigefinska minoriteten upplever kontakten med Uppsala kommun i förhållande till äldreomsorgen. Syftet med kartläggningen är att ge en nulägesbeskrivning och att belysa situationen gällande den sverigefinska minoriteten och biståndshandläggningsprocessen.
Läs mer


Välfärdsteknik, särskilt boende

Smart teknik inom äldreomsorgen – golvet känner när patient ramlar

DN  2019-05-02
På Hälleborgs äldreboende avlastas undersköterskor av ny teknik. Välfärdsteknik i form av positioneringsfyrar och ett sensorgolv gör vardagen enklare både för undersköterskorna och de äldre.
Läs mer


Boende, särskilt boende, ekonomi

Ny rapport: Bostadstillägg i särskilt boende – kommunernas kassako?

SPF Seniorerna  2019-05-03
Syftet med den här rapporten är att beräkna hur stor del av bostadstillägget till pensionärer i särskilt boende som kommunerna tar ut i ökade avgifter för särskilt boende. Frågan är också hur stor del som pensionären själv får behålla?
Läs mer


Vård och omsorg, Uppsala kommun

Ökad valfrihet för matlådor ska utredas

Uppsala kommun  2019-05-03
Vid äldrenämndens sammanträde 2 maj gav nämnden äldreförvaltningen i uppdrag att utreda hur valfriheten och den enskildes påverkansmöjligheter kan öka när det gäller matlådor distribuerade av hemtjänsten i Uppsala kommun.
Läs mer


Friskvård och social infrastruktur, träffpunkter, Uppsala kommun

Matsalar kan öppnas för pensionärer

UNT 2019-05-04
Mobila träffpunkter och skolmatsalar öppna för seniorer. Det kan bli verklighet efter den översyn av kommunens förebyggande arbetet för seniorer som startar inom kort.
Läs mer


Ålderism, kontanthantering

Kontanter viktiga för samhället

UNT debatt  2019-05-04
Låt oss ha som mål att Sverige ska bli det sista kontantlösa landet i världen, skriver Lars Viklund.
Läs mer


Vård och omsorg, hemtjänst

Socialministern om Nova Omsorg: ”Förfärligt”

Aftonbladet  2019-05-05
Socialminister Lena Hallengren är mycket upprörd efter Aftonbladets artiklar om hemtjänstföretaget Nova Omsorg. – Det här är ett företag som uppenbart har ett större intresse av att dra fördel av skattebetalarnas medel än att ge äldre en god omsorg, säger hon.
Läs mer