Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


pension, ekonomi

Majoriteten av pensionärerna har mer köpkraft nu än när de arbetade

SVT Nyheter, 2018-05-13
Många av dagens pensionärer har fått det så mycket bättre ekonomiskt att de har mer pengar att röra sig med i dag än de hade vid när de arbetade vid millennieskiftet. Det visar en sammanställning SVT Nyheter gjort utifrån statistik från Statistiska centralbyrån.
> läs mer

Klyftorna bland pensionärer ökar

Senioren, 2018-05-14
”Oerhört missvisande”, säger SPF Seniorernas Eva Eriksson om SVTs uppgifter om köpstarka seniorer. Samtidigt som en stor grupp unnar sig utlandsresor kämpar många pensionärer med hyran.
> läs mer


brott mot äldre

Förslagna bedragare bluffar äldre

UNT, 2018-05-14
Hundratals bankkunder har förlorat miljontals kronor till bedragare som lurar dem att öppna sina sparkonton med bankdosor eller bank-ID. Främst drabbas äldre personer. För polisen är det motbjudande och bankerna håller med, säger Jan Olsson, expert på polisens bedrägericenter.
> läs mer


hälsa, klimat

SMHI varnar för höga temperaturer i Uppsala

Uppsala kommun, 2018-05-15
SMHI har utfärdat ett meddelande om en period av höga temperaturer. Tisdag och onsdag väntas maxtemperaturer på 26 grader eller mer. Höga temperaturer kan vara påfrestande för hälsan. Äldre och kroniskt sjuka hör till de personer som är särskilt känsliga. Uppsala kommun går nu ut med information till alla verksamheter inom äldreförvaltningen och omsorgsförvaltningen.
> läs mer


geriatrik, psykisk ohälsa

Magproblem kopplat till psykiska besvär

Svensk Geriatrik, 2018-05-15
Äldre med magproblem uppvisar inte bara tecken på en svag tarmbarriär utan mår också sämre psykiskt. Det visar en ny Örebrostudie – med orienterare som förebilder.
> läs mer


glesbygden, vård och omsorg

Glesbygden – experimentverkstad för ett åldrande Sverige

Sveriges Radio, 2018-05-15
När världens befolkning blir allt äldre ökar efterfrågan på effektiva sjukvård och andra offentliga institutioner. Då är den svenska glesbygden en bra arena för att testa lösningar, menar demografen Dean Carson, gästprofessor vid Umeå universitetet.
> läs mer


friskvård, politik

Vi behöver ett äldrelyft för att skapa bättre folkhälsa

Dagens Samhälle, 2018-05-15
Vi vet idag att effekten av träning för äldre är stor. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Vi vill därför att regeringen satsar 10 miljoner kronor i ett Äldrelyft, skriver företrädare för idrottsrörelsen och pensionärsorganisationer.
> läs mer


boende

Uta Brontén: Behåll övre åldersgränsen för seniorboenden

DN Åsikt, 2018-05-16
Det kan inte vara åldersdiskriminering att ha en övre åldersgräns på seniorboenden. Man kan inte förvänta sig att den som är gammal vill eller kan delta i styrelsearbete, trädgårdsgrupp eller kanske vara instruktör på gymmet. I detta fall har den nya diskrimineringslagen förfelat sitt syfte.
> läs mer


rehabilitering, friskvård

Rehabilitering är livsviktig – och den behöver vara jämlik

PRO, 2018-05-17
Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna gästbloggar. Det finns idag mycket kunskap om hur viktig träning är, inte minst för äldre.
> läs mer


fallskador, innovation

Stötdämpande golv minskar fallskador bland äldre

Forskning.se, 2018-05-17
Fall är den vanligaste orsaken till skada i alla åldrar och överallt på jorden – men extra utsatta är äldre på särskilda boenden. Nu visar forskning från Karlstads universitet att stötdämpande golv på äldreboendet kan minska risken för fallskada med 60 procent.
> läs mer


politik

Det goda åldrandet: Politikens lösningar för en allt äldre befolkning

Sveriges Radio, 2018-05-18
Sveriges befolkning blir allt äldre. Hur ska färre i yrkesarbetande ålder kunna försörja fler äldre framöver? Det diskuterar Jakob Forssmed (KD) och Mattias Karlsson (SD) i denna specialversion av Veckomagasinet.
> läs mer


vård och omsorg, välfärdsteknik

Tidmätning i omsorgen kräver gott ledarskap

Dagens Samhälle, 2018-05-18
Digitala hjälpmedel och tidmätning i omsorgen kan garantera de äldre deras berättigade timmar, men kvaliteten bor inte allena i effektivitet. Viktigast är att bibehålla en god balans mellan brukartid och kringtid, skriver Henrik Jordahl och Lovisa Persson.
> läs mer


psykisk ohälsa, ålderism

Psykisk ohälsa: ”Återigen glöms äldre bort”

Senioren, 2018-05-18
Socialdemokraterna lovar 250 miljoner per år för att bekämpa ungas psykiska ohälsa. Än en gång glöms äldres lidande bort, säger SPF Seniorerna.
> läs mer