Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Politik

S lovar omsorgskontakter till äldre

DN, 2018-05-22
På tisdagen presenterade Socialdemokraterna tre nya vallöften inom välfärden. Bland annat föreslår de att alla äldre ska ha rätt till en fast omsorgskontakt. Centerpartiet kallar förslagen för ett skämt.
> läs mer


Välfärdsteknik

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2018

e-hälsa 2025, 2018-05-21
Rapporten ”E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2018” är en rapport som Socialstyrelsen tar fram. I rapporten redovisas uppgifter om utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna. Dick Lindberg, Utredare på Socialstyrelsen och Agneta Aldor, Digital strateg inom Socialtjänst SKL beskriver och diskuterar resultaten.
> läs mer


Friskvård, politik

Äldres hälsa – en satsning värd pengarna

SPF seniorerna, 2018-05-22
Det gläder mig att Socialdemokraterna uppmärksammar behovet av träning för seniorer. Förutom fysiska vinster kan träningen bidra till att öka seniorers trygghet och bryta en hälsoskadlig isolering och ensamhet. Vi nöjer oss inte förrän alla seniorer får ett tryggt liv. I det ingår rätten till en god hälsa, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.
> läs mer

PRO positivt till förslaget om miljonbidrag för att bryta äldres ensamhet

PRO, 2018-05-22
Socialdemokraterna presenterade i dag ett trygghetspaket för att bryta ensamheten och förbättra hälsan hos äldre. Trygghetspaketet innehåller bland annat ett statligt stöd om 20 miljoner till föreningsidrott, och ytterligare tio miljoner till friluftsaktiviteter bland äldre.
> läs mer


Kommunikation

Region Uppsala deltar i Almedalen 2018

Region Uppsala, 2018-05-22
Liksom förra året kommer Region Uppsala även i år att delta i Almedalen på Gotland, tillsammans med Uppsala kommun och Handelskammaren. Det övergripande syftet med medverkan är att skapa ett nationellt intresse för Uppsalas tillväxt, och en vilja att verka, bo och leva i Uppsala län.
> läs mer


Vård och omsorg, kvalitet

Fakta i frågan: Hur bra är svensk äldreomsorg?

DN, 2018-05-23
De äldre är överlag nöjda med hur äldreomsorgen fungerar. Men antalet som får plats på äldreboenden minskar och personalkontinuiteten inom hemtjänsten har försämrats. DN:s Kristoffer Örstadius granskar väljarnas viktigaste frågor inför valet.
> läs mer


Vård och omsorg, anhöriga

Anhöriga ska inte göra vårdens jobb

Kommunal arbetaren, 2018-05-22
Varför betalar vi så lite skatt? Hur kunde vi inte förstå vad jobbskatteavdrag skulle leda till? Som anhörig säger jag nej tack till att göra det som vård och omsorg borde få tillräckliga resurser för att klara av, skriver Marita Larsson.
> läs mer


Demensvård

”Äntligen” – Sverige får strategi mot demens

Senioren, 2018-05-24
Som sista land i Norden får Sverige en nationell demensstrategi. Beslutet fattas av regeringen idag torsdag (24/5). Men grunden till strategin fick man för knappt ett år sedan då Socialstyrelsen överlämnade en utredning till dåvarande äldreminister Åsa Regnér, en utredning som regeringen hade beställt sedan tidigare.
> läs mer

Det blev förlorade år för de dementa, regeringen

Dagens Samhälle, 2018-05-24
Jakob Forssmed (KD): ”Äntligen har regeringen kommit till skott med en nationell demensstrategi. När de rödgröna tillträdde för fyra år sedan valde de aktivt bort arbetet mot demens, vilket betyder att mycket värdefull tid har gått förlorad för en av samhällets mest utsatta grupper.”
> läs mer


Politik, digitalisering

Moderater: Faror med det kontantlösa samhället

News55, 2018-05-26
Ett kontantlöst samhälle är en säkerhetsrisk – därför borde bankerna tvingas ta ansvar för kontanttillgången. Det skriver tidigare justitieminister Beatrice Ask (M) och tidigare finansborgarrådet Carl Cederschiöld (M) i debattartikeln.
> läs mer