Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Politik, Vinstfrågan

V: Guldkalvar gödda med skattemedel hör inte hemma här

Dagens Arena  2018-06-04
Idag debatterar högern i riksdagen för att tillåta obegränsade vinstuttag. Men privata vinstuttag kan aldrig vara viktigare än vanligt folks välfärd, skriver Vänsterpartiets ekonomiskt-politiska talesperson Ulla Andersson.
> läs mer

Uppsala läcker effektivitet, inte skatt

UNT  2018-06-04
Om Uppsala blev lika effektiv i välfärdssektorn som de bästa kommunerna skulle man kunna spara nästan en miljard kronor, eller 12 procent av verksamheten, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv.
> läs mer


Politik

Generationsvalet: De äldsta väljarna är ofta trogna sitt parti

Metro  2018-06-08
De är ofta trogna ett parti, har vården som sin viktigaste fråga och förväntar sig hjälp av välfärdsstaten efter ett långt liv. Metro kartlägger det politiska engagemanget hos den allra äldsta väljargruppen.
> läs mer


Pension, Fattiga äldre

Fler pensionärer nära låg ekonomisk standard

Sveriges Radio  2018-06-04
De som har lägst pension och maximalt bostadstillägg får i dag endast 133 kronor mer i månaden än vad som klassas som ’låg ekonomisk standard’. För tolv år sedan låg grundskyddet drygt 2 000 kronor över den gränsen. Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten.
> läs mer

Ny rapport: Äldre med låga inkomster

Pensionsmyndigheten  2018-06-04
Andelen äldre med relativ låg ekonomisk standard varierar utan tydlig trend på en nivå om cirka 12 procent. För 2017 motsvarar det 245 000 personer över 65 år. Det är ungefär samma procentandel med låg ekonomisk standard som gäller för personer under 65 år. I jämförelse med övriga Norden har Sverige en högre andel pensionärer med relativ låg ekonomisk standard, men i jämförelse med EU har Sverige en andel i nivå med genomsnittet. Andelen äldre som inte har råd att köpa minst fyra nödvändiga varor är dock lägre i Sverige än EU genomsnittet. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.
> läs mer


Vård och omsorg

Varsågod, här är framtidens primärvård

Dagens Medicin  2018-06-07
Statligt finansierad specialistutbildning. Primärvård mellan klockan 07 och 22. Tydligare krav på fast läkarkontakt. Det är några av de förslag som lämnades över till regeringen i fredags.
> läs mer


Sjukhusvård, Vård och omsorg, Ålderism

Expert: Äldre nekas livsavgörande vård

Sveriges Radio  2018-06-10
Äldre riskerar att diskrimineras i vården, och i onödan nekas livsuppehållande behandling. Det menar Yngve Gustafson, senior professor i geriatrik vid Umeå universitet efter att han tagit del av Ekots granskning av hur det slarvas med så kallade behandlingsbegränsningar.
> läs mer