Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Politik, äldrefrågor

Partierna slogs om äldrerösterna

UNT  2018-08-15
I en fullsatt aula i Nyby servicehus trängdes ett 70-tal pensionärer på onsdagseftermiddagen för att lyssna till en debatt mellan Uppsalas politiker, men också för att ta chansen att ställa sina egna frågor inför valet.
> läs mer

Valet: en av tre har inte bestämt sig

Senioren  2018-08-16
Fler än var tredje 55-plussare har ännu inte bestämt hur de ska rösta. Det visar den senaste upplagan av SeniorBarometern, en undersökning genomförd av medlemsföretaget Smart Senior. 6 800 svenska seniorer har medverkat.
> läs mer


Kollektiv trafik, politik

S-löftet: Billigare UL-kort till de äldre

UNT  2018-08-14
Socialdemokraterna i Uppsala vill införa ett nytt UL-kort för kommunens invånare över 70. Kortet ska kosta max 150 kronor i månaden, en sänkning från dagens 530 kronor. Kortet ska gälla i hela Uppsala län under så kallad lågtrafik, alltså 09-17 på vardagar och 19-06 på både vardagar och helger.
> läs mer


Vård och omsorg, personal, Uppsala kommun

Sköterska hade ansvar för 98 patienter

UNT  2018-08-14
Under sommaren har en enda sjuksköterska haft ansvar för upp till 98 patienter på äldreboendet Karl-Johansgården i Uppsala. ”Det här är sjukt”, säger Anders Blixt, ombudsman vid Kommunal.
> läs mer

Kommunen lovar bättring på Karl-Johansgården

UNT  2018-08-15
Flera åtgärder ska hindra att en ensam sjuksköterska ansvarar för upp till 98 vårdtagare på kommunalt drivna Karl–Johansgården. Det skriver kommunen men Vårdförbundet går ändå vidare till Arbetsmiljöverket.
> läs mer

V: Satsa på personalen

UNT debatt  2018-08-16
Vi vill göra en flerårig satsning på personalen i Uppsala kommuns äldreomsorg, skriver två vänsterpartister. Ordentliga förbättringar av personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö måste ligga i fokus för att uppnå en god kvalitet i framtidens äldreomsorg.
> läs mer

Ingen tydlig lösning på välfärdsutmaning

UNT 2018-08-19
Debattens sista tema var välfärdens utmaningar. Här fick partierna ta ställning till vad de ville satsa och spara på, men även kommunalskattens nivå.
> läs mer


Särskilt boende

Legionellabakterier vid äldreboende

UNT  2018-08-16
Legionellabakterier har hittats i vattenledningarna vid äldreboendet Årstagården i Uppsala. Enligt kommunen har dock ingen blivit sjuk av bakterierna.
> läs mer


Ålderism

L: Förlegad syn på ålder

Jönköpings-Posten  2018-08-16
Författaren Simone de Beauvoir har sagt att ålderdom inte existerar. Hon menar att det finns människor som är mindre unga än andra, det är allt.
> läs mer


Friskvård, fallolyckor

Balansera mera – för att förhindra fallolyckor i vardagen

Senior Alert  2018-08-17
Under vecka 40 genomförs en nationell kampanj ”Balansera mera” för att förhindra fallolyckor i vardagen. Kampanjen genomförs årligen under samma vecka, i år är det den 1-7 oktober. Temat för i år är mat, motion och medicin. Kampanjen uppmärksammar personer i åldern 55 år och uppåt om hur man själv kan minimera risken att falla.
> läs mer


Välfärdsteknik

Kommunen installerar toaletter av japanskt snitt i äldres hem

SR P4 Värmland  2018-08-17
Efter en testperiod inför nu Karlstads kommun en slags toalettrobotar på bred front inom äldreomsorgen. Det handlar om så kallad välfärdsteknik som kan ersätta händer i vården, men det är inte det primära syftet enligt projektledaren Pia Adenmark.
> läs mer