Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Klimat, Kost

Kvinnor och äldre bäst på att undvika matsvinnet

Expressen  2019-09-02
Två av tre kvinnor försöker minska sitt matsvinn. Och äldre är också bra på att ta tillvara på rester, visar en färsk undersökning. – Om personer som tidigare haft för vana att slänga kött och ost har förändrat sitt beteende så gör det stor skillnad på klimatavtrycket, säger matsvinnsforskaren Ingrid Strid.
> Läs mer


Kultur, Uppsala kommun

Biblioteksbussen firar 50 år

Uppsala kommun  2019-09-05
1969 var inte bara året då människan landade på månen – det var också året då biblioteksbussen i Uppsala kommun för första gången rullade ut på landsbygden för att förse människor med böcker och gemenskap. Nu har det blivit dags att fira denna klenod som i år fyller 50 år.
> Läs mer


Uppsala kommun, Färdtjänst

Bättre fungerande skolskjuts och färdtjänst

Uppsala kommun  2019-09-04
Skolskjuts, färdtjänst och daglig verksamhets transporter inom Uppsala kommun ska fungera bättre från och med måndag 9 september. Genom omfördelning av kvoter hos kommunens leverantörer ska fler bilar kunna köra och trafiken fungera bättre.
> Läs mer


Uppsala kommun, Kollektiv trafik, buss

Vi förhandlar om seniorkort för buss

UNT debatt  2019-09-07
Kommunen förhandlar ju nu med regionen om det billiga busskortet för seniorer, skriver Caroline Hoffstedt.
> Läs mer


Vård och omsorg, Hemtjänst

Vart nionde hemtjänstföretag stoppas

UNT  2019-09-04
Sedan årsskiftet krävs tillstånd för företag som bedriver hemtjänst. Hittills har vart nionde hemtjänstföretag stoppats genom den nya lagen.
> Läs mer

Uppsalaföretag portas från hemtjänst

UNT  2019-09-04
Uppsalaföretaget Abi Omsorg nekas tillstånd för hemtjänst. Företaget är ett av de första i landet som stoppas av en ny lag som ska hindra oseriösa aktörer inom välfärden.
> Läs mer


Vård och omsorg, Hemtjänst, Personal

Hemtjänsten måste ha bra arbetsvillkor för de anställda

Arbetet  2019-09-06
Så länge ett privatiseringsstopp i välfärden inte ses som en politisk möjlighet måste det ställas större krav på företagen inom hemtjänsten, skriver Arbetets ledarskribent.
> Läs mer


Sjukhusvård, vård och omsorg, vinstfrågan

Välbärgades gömda välfärd raserar den offentliga vården

DN debatt  2019-09-05
Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem kallas i internationell forskning ”den gömda välfärden”. Den är delvis offentligt finansierad men finns sällan med i statistiken över offentliga utgifter. Men den gömda välfärden urholkar den synliga, offentliga välfärden på alla tänkbara plan, skriver ekonomihistorikern John Lapidus.
> Läs mer


Sjukhusvård, Fallolyckor

Det behöver inte vara svårt att tänka nytt

Dagens Medicin  2019-09-06
Varje år dör drygt 1000 personer till följd av fallolyckor. Det är fyra gånger fler än vad som omkommer i trafiken. Dessutom skadas 70 000 personer så allvarligt varje år att de behöver läggas in på sjukhus, de flesta är över 65 år. Detta kostar samhället över 11 miljarder kronor per år, och trots att vi vet att en stor del av dessa skador går att förebygga görs det inte. Sverige står mitt i en preventionskris som vi sett komma i flera år utan att agera.
> Läs mer


Äldre som jobbar

Mentorskap populärt hos pensionärer

DN  2019-09-04
Allt fler personer kan tänka sig att arbeta efter pensionsåldern. Hela sju av tio kan även tänka sig att vara mentor åt yngre kollegor, visar en ny rapport. – Äldre vill fortsätta att tillföra något till samhället, säger Lisbeth Ekström, 73 år, som är mentor på sin fritid.
> Läs mer


Vård och omsorg, Psykisk hälsa

Psykisk ohälsa vanligt bland äldre personer

Folkhälsomyndigheten  2019-09-05
Var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest. Även depression är så vanligt bland äldre personer att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem. Samtidigt är skillnaderna i psykisk hälsa stora mellan olika grupper, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten och Aging Research Center, ARC.
> Läs mer


Boende, Bostadstillägg

Höj din röst och kräv din rätt

PRO  2019-09-05
Regeringen har i början av året förslagit en höjning av taket i bostadstillägg för pensionärer från och med årsskiftet. Idag går taket för beräkningen vid en månadshyra på 5600 kr – den föreslås höjas till 7000 kr. Det innebär att det maximala tillägget höjs från 5560 kr till 6540 kr per månad. Det är förstås välkommet och ett steg i rätt riktning men tyvärr otillräckligt.
> Läs mer


Pension, Fattiga äldre

Varför är Svenska pensioner så låga

Senioren  2019-09-02
I Norge är lägsta pensionen dubbelt så hög som i Sverige och i Danmark följer pensionerna löneutvecklingen. På Island är folkpensionen 19 000 per månad och i Finland baseras pensionen på alla dina arbetsår. Men i Sverige fortsätter pensionerna att halka efter.
> Läs mer

Stoppa mörkläggningen kring de låga pensionerna

Expressen (debatt)  2019-09-08
Pensionsgruppen fungerar som ett gäng edsvurna som sätter effektiv munkavel på en öppen debatt om pensionssystemet. Vilken annan viktig politisk fråga som rör alla medborgare skulle hanteras på detta sätt? skriver Brit Rundberg.
> Läs mer

Ansvarslös pensionärsflirt kommer att stå oss dyrt

Expressen (ledare)  2019-09-07
Januaripartierna planerar att införa ett besynnerligt pensionstillägg för ”vanliga löntagare”. Det riskerar att utlösa kaos inom pensionssystemet.
> Läs mer