Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Politik, digitalisering

”Kryssa för kontantvänliga kandidater i valet”

Senioren  2018-09-05
Kontakta kandidaterna på dina valsedlar där du bor och fråga hur de egentligen ställer sig i kontantfrågan, uppmanar ordföranden för Kontantupproret.
> läs mer


Politik, boende

Få partier vill se ökat stöd till äldreboende

Senioren  2018-09-05
SPF Seniorerna anser att det statliga investeringsstödet bör utökas, både vad gäller upplåtelseformer och avsatta medel. Men vad säger partierna?
> läs mer


Stadsplanering, Uppsala kommun

Byggs det lagom tätt i Uppsala?

UNT  2018-09-05
UNT har ställt två frågor om stadsplanering till partierna i Uppsalas kommunfullmäktige. 1. Byggs Uppsalas bostäder lagom tätt? 2. Byggs Uppsala ut i lagom takt?
> läs mer


Vård och omsorg, personal

Allmän tillgång?

Vårdanalys  2018-09-04
I dag betonas vikten av en stärkt första linjens vård för att möta utvecklingen mot fler äldre och kroniskt sjuka personer i befolkningen. Trots det är antalet läkare i primärvården lågt. Vi har undersökt tillgången till läkare i primärvården och identifierat utvecklingsområden för en mer strategisk kompetensförsörjning som utgår från befolkningens behov.
> läs mer

Bemanningskris hotar äldreomsorgen

UNT  2018-09-07
Svensk äldreomsorg är i grunden bra: majoriteten av brukarna är nöjda med den vård och hjälp de får. Men äldreomsorgen står inför ett gigantiskt bemanningsproblem. Låg status, dåliga möjligheter att jobba heltid och ökad arbetsbelastning gör att bristen på personal ökar. Samtidigt blir de äldre allt fler och allt sjukare.
> läs mer


Ålderism, politik

Partier måste inse att äldre väljare har så mycket mer än krämpor

Göteborgs-Posten  2018-09-07
Mer än var fjärde väljare i årets riksdagsval är över 65 år och många av dem lever ett aktivt liv. De buntas ändå ihop till den grå massan ”pensionärerna”. Politiker som inser att äldre är en heterogen grupp som behöver nytt tilltal är vinnare, skriver omvärldsanalytiker John Mellkvist.
> läs mer

Gamla människor är inga kattungar

Aftonbladet  2018-09-07
Familjeveckan i all ära, i år är det faktiskt pensionärerna som kan avgöra valet. Aldrig tidigare har vi haft så många väljare över 65. Var fjärde röst är en gammal röst. Det är knappast något man märker av i årets valrörelse.
> läs mer


Pension, äldre som jobbar

Majoritet vill sänka skatten för äldre som jobbar

SvD Näringsliv  2018-09-07
Två tusen kronor. Så mycket mindre skatt betalar många som nått 65 år och jobbar än sina yngre kollegor. Sannolikt kommer många att få ännu större skattesänkningar de närmsta åren oavsett vem som styr Sverige.
> läs mer


Vård och omsorg, palliativ vård

Palliativ vård – förtydligande och konkretisering av begrepp

Kunskapsguiden  2018-09-04
Rapporten Palliativ vård förtydligar ett antal begrepp inom den palliativa vården, för att ge stöd i utvecklingen av en god och jämlik vård. Rapporten är utgiven av Socialstyrelsen.
> läs mer