Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Trygghet, Brott mot äldre

”Folkrörelse krävs för att stoppa bedrägerier mot äldre”

Senioren  2018-10-23
Vad vi har att göra med är nutidens bankrånare, och många av de hårdast drabbade är äldre. Det säger SEB-chefen Mats Torstendal som efterlyser ett bredare samarbete mot nätbedragarna.
> läs mer


Demensvård, Delaktighet

”Personer med demens ska kunna delta i samhället”

SVT Nyheter  2018-10-23
Just nu pågår ett stort forskningsprojekt som går ut på att utveckla ”Norrköpingsmodellen”. En metod för att ta vara på erfarenheterna från personer som själva har en demenssjukdom. Många har fortfarande jobb, bil och ett aktivt liv – men hur fungerar samhället för dem?
> läs mer


Trygghet, Personal

Polis ryckte ut till äldreboende

UNT  2018-10-23
Personal från ett äldreboende på Svartbäcksgatan i Uppsala mötte inkräktare i trapphuset.
> läs mer


Vård & omsorg, Personal

Garantera trygg vård och omsorg för äldre

Dagens Samhälle  2018-10-24
Undersköterska är både det vanligaste och ett av de viktigaste yrkena i Sverige, inte minst i framtiden när en allt större andel av befolkningen blir äldre och antalet undersköterskor – som det ser ut just nu –- blir färre. En undersköterskelegitimation skulle säkra kvaliteten och stärka patientsäkerheten.
> läs mer


Uppsala kommun

Ny direktör på omsorgsförvaltningen

Uppsala kommun  2018-10-24
Kommunstyrelsen har i dag fattat beslut om att anställa Lenita Granlund som ny direktör för omsorgsförvaltningen. Hon kommer att tillträda tjänsten den 1 januari 2019.
> läs mer


Ålderism, Politik

Eva Eriksson: ”Riksdagsvalet ett utslag av ålderism”

Senioren  2018-10-23
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är mycket kritisk till samtliga riksdagspartier för deras oförmåga eller ovilja att få fram seniorer till riksdagen. Alla får underkänt, säger hon.
> läs mer


Pension, Ekonomi

”Vi har alla blivit lurade”

Senioren  2018-10-25
Inga-Lisa Sangregorio har skrivit en bok om det svenska pensionssystemet för att hon är arg. Arg på att så många gamla är fattiga, arg på att vi lurats tro att många års arbete skulle leda till en hygglig pension. Hur kunde det gå så illa?
> läs mer

Pensionerna år 2019 – risk för köpkraftsminskning

Seniorbloggarna  2018-10-26
Häromdagen kom besked från Pensionsmyndigheten om att inkomst- och tilläggspensionen ökar med 1,4 procent nästa år. Sedan tidigare har besked kommit på att prisbasbeloppet, som styr garantipensionen, ökar med 2,2 procent år 2019.
> läs mer


Stadsplanering, Tillgänglighet

Trafikläget en katastrof i Sveriges fjärde största stad

Nyfiken Grå  2018-10-24
Trafikläget en katastrof kunde man läsa i en rubrik i Upsala Nya Tidning (UNT) 1 oktober i år, vilket ger en ganska bra bild av hur många uppsalabor upplever sin stad, den fjärde största i landet. Med det fortsätter sannolikt debatten i Uppsala om de många gatuarbetena och svårigheterna att ta sig fram med bil, buss, cykel – och till fots.
> läs mer


Välfärdsteknik, Landsbygden

Norrbottens väg mot bättre äldrevård på distans

RISE  2018-10-26
Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten har tillsammans lett ett EU-finansierat projekt för att förbättra äldrevård på distans i glesbygdsområden. Projektet RemoAge har tagit fram nya arbetssätt med stöd av teknik för att kunna stödja äldre individer att bo kvar hemma genom att skapa delaktighet och större trygghet.
> läs mer


Miljöfrågor

En åldrande befolkning bra för miljön

Forskning.se  2018-10-26
En åldrande befolkning innebär ingen kris. Tvärtom kan det leda till att befolkningsökningen stannar av i tättbefolkade länder. Och det är bra för ekosystemen, visar en rapport från miljöforskare.
> läs mer