Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Vård och omsorg, geriatrik

”Sverige bör prioritera kunskapen om äldre”

SvD  2019-03-05
Sveriges befolkning lever allt längre, vilket ställer nya krav på vård och omsorg. För att bättre kunna tillgodose behoven hos den växande generationen äldre behövs därför ett nationellt kunskapscentrum för vård och omsorg av äldre. Det skriver sex företrädare för Lunds universitet och Region Skåne.
Läs mer


Vård och omsorg, benskörhet

”Underbehandlad sjukdom kostar miljarder”

Senioren  2019-03-15
Var femte minut bryter sig en människa på grund av benskörhet. Det kräver 450 000 vårddygn per år till en kostnad av 15 miljarder. I onödan.
Läs mer


Hälsa, ålderism

Äldre svenskar åtta år yngre än sin ålder

UNT  2019-03-17
Brukar du dra av några år när du tillfrågas om din ålder? Då är du kanske inte helt fel ute. I Sverige känner vi oss yngre än jämnåriga i många andra länder. En svensk som mår som en typisk 65-åring har faktiskt hunnit fylla 73 år, visar en ny studie.
Läs mer


Vård och omsorg, hemtjänst, personal

Avslöjande: Slavliknande villkor på stort hemtjänstföretag

Arbetet  2019-03-05
Anställda måste lämna tillbaka delar av sin lön – annars riskerar de att tvingas lämna Sverige. KA och Arbetet kan avslöja slavliknande arbetsvillkor och omfattande fusk i hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Samtidigt har vd:n tjänat över 20 miljoner de senaste åtta åren.
Läs mer


Vård och omsorg, hemtjänst

”Hemtjänsten behöver större resurser”

DN Åsikt  2019-03-21
Personal inom hemtjänsten ska inte behöva springa, köra eller cykla allt fortare mellan vårdtagarna för att hinna med sina uppgifter. Nu är det dags att politikerna ger oss tillräckliga resurser, skriver undersköterskan Anna-Karin Byström.
Läs mer


Vård och omsorg, IVO

Äldreministern: Det är allvarligt

Aftonbladet  2019-03-20
Krisen i den svenska äldrevården dokumenteras i Ivo:s nya rapport. – Det som framkommit är allvarligt men det är inte den allmänna bilden, säger äldreminister Lena Hallengren (S).
Läs mer


Kollektiv trafik, ekonomi

Pensionärskortet bra – men dyrt

UNT debatt  2019-03-08
Pensionärskortet borde subventioneras, istället för att införa gratisresor för pensionärer under lågtrafik, skriver Ulla Hjelmqvist.
Läs mer


Vård och omsorg, digitalisering

Äldreboendet som reser virtuellt

UNT  2019-03-12
Det krävs inte alltid en flygbiljett för att kunna resa. På äldreboendet Topelius i Uppsala får de boende besöka världens alla hörn genom gatuvyer, kartor och bilder på internet.
Läs mer


Vård och omsorg, särskilt boende

Äldreboende drabbat av skabb

UNT debatt  2019-03-23
Äldreboendet Glimmervägen i Eriksberg kunde under förra veckan konstatera att en äldre person smittats av skabb. Det finns misstankar om att fler smittats.
Läs mer


Vård och omsorg, demensvård

Dementa splittras när Uppsala sparar

UNT  2019-03-14
Ebbagårdens demensgrupp splittras sedan Uppsala kommun sagt nej till att förnya avtalet. Nu ska ett tiotal äldre med demens forslas med färdtjänst till andra grupper som har platser över.
Läs mer


Äldrevänliga staden, Uppsala kommun

Uppsala ska bli äldrevänligare

UNT debatt  2019-03-19
Vi behöver se till att det finns bra aktiviteter för äldre i hela kommunen, inte minst på landsbygden, skriver Caroline Hoffstedt.
Läs mer


Digitalisering, äldrevänliga staden

Äldre behöver mer it-hjälp

UNT debatt  2019-03-24
Nu när det krävs datorhantering för att ta del av samhällsinformationen måste samhället lära datorovana, skriver Marianne Gustavsson.
Läs mer