Ett urval av artiklar av intresse för UPS.


Hälsa, friskvård

Vad händer i kroppen när vi blir äldre?

Senior Alert  2018-09-11
Till stor del kan vi påverka åldrandet. Cirka 2/3 av hur vi åldras, och hur vi mår beror på yttre faktorer som till exempel livsstil och matvanor och är sådant som vi kan påverka själva. Ungefär 1/3 av hur vi åldras beror på inifrån bestämda faktorer och drabbar alla. Dessa faktorer kan vara bara att känna till så att man kan arbeta för att främja ett gott åldrande.
> läs mer


Kost

Kostfibrer stärker tarmbarriären hos äldre

Svensk Geriatrik  2018-09-18
Likt patienter med Crohns sjukdom har äldre människor med magproblem en tarmbarriär som inte fungerar optimalt. Men kostfibrer kan stärka tarmbarriären och skulle på så sätt kunna motverka mag- tarmproblem. Det visar John-Peter Ganda Mall i sin avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
> läs mer


Sjukhusvård

Akutväntetiderna ökar för äldre

Socialstyrelsen  2018-09-19
Tre timmar och tjugo minuters total vistelsetid, varav ungefär en timmes väntan på läkare. Medianväntetiderna på akuten 2017 ligger kvar på samma nivå som året innan, men för personer över 80 har vistelsetiden ökat.
> läs mer


Vård och omsorg, personal

Utlandsfödda allt viktigare för omsorgen

UNT  2018-09-14
”Utan utlandsfödda skulle vi aldrig få verksamheten att gå runt”. Det säger Susanne Eriksson, verksamhetschef vid vårdföretaget Attendo.
> läs mer


Särskilt boende, Uppsala kommun

IVO inleder granskning av äldreboende i Uppsala

SR P4 Uppland  2018-09-18
Äldreboendet Villa Hovstallet i Uppsala får kritik från Uppsala kommun efter en inspektion – exempelvis saknas ”tydliga rutiner för basal vårdhygien och smittskydd”.
> läs mer


Kollektiv trafik

Ge pensionärer reskassa på bussen

UNT Debatt  2018-09-17
I många svenska städer finns det bra rabatter för pensionärer på bussen, men inte i Uppsala, som gärna skryter med sin miljötänk. Nu vill Socialdemokrater underlätta och införa ett UL-kort för pensionärer över 70 år som gäller i hela länet för 150 kr under vardagar utanför rusningstrafik.
> läs mer


Friskvård, motion

Minskad risk för allvarlig stroke för den som promenerar

Svensk Geriatrik  2018-09-20
Fysisk aktivitet minskar inte bara risken för att drabbas av stroke – den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.
> läs mer


Trygghet, brott mot äldre

Åtta av tio drabbade är äldre

Senioren  2018-09-18
Anmälningar om telefonbedrägerier fortsätter att strömma in till polisen, och det är äldre som råkar mest illa ut.
> läs mer


Digitalisering, delaktighet

Digitalt utanförskap kan bli socialt utanförskap

SVT Nyheter  2018-09-17
Många äldre hamnar utanför den digitala utvecklingen i samhället. Och nu visar ny forskning från Linnéuniversitetet att digitalt utanförskap i många fall även leder till socialt utanförskap.
> läs mer


Ensamhet

Kyrkan lyfter äldres ensamhet

Uppsalatidningen  2018-09-20
Ensamhet är den största orsaken till psykisk ohälsa bland äldre. Utställningen Blott en dag illustrerar hur denna dolda folksjukdom kan ta sig uttryck, och vill visa på hur sam­hället och ideella ­aktörer kan motverka den.
> läs mer


Politik, delaktighet

Bara sex seniorer i nya riksdagen

Senioren  2018-09-17
Knappt 7,5 miljoner personer var röstberättigade i årets riksdagsval. Nästan två miljoner av dem har fyllt 65 år. Det är knappt 27 procent av väljarkåren. Men andelen 65-plussare på riksdagsbänken blir bara 1,7 procent.
> läs mer