Besök 7 oktober 2014. Lena Hägg och Marianne Gustavsson, SPF Luthagen.
Vi träffade chefen Carin Ericsdotter som är sjuksköterska och har dessutom administrativ utbildning. Huset har 29 platser med ganska små rum men trevliga samvarorum. Andreas And är ett Omvårdnadsboende. Genom kontakter med Svenskt Tenn finns vackra gardiner och tapet som tavla i en korridor. Inget parrum finns och medelåldern är 92 år – yngsta 74 och äldsta 103. Carins mål är att skapa ett någorlunda rikt liv för de boende dvs varierande efter människors olika behov. Ingen är fn dement.
Bemanning/aktiviteter
Som läkare används Ture Ålanders husläkarmottagning. Avtal mellan Uppsala Kommun och Landstinget reglerar läkarsamverkan på boenden.
Sjuksköterskor – bemanning från 6.30-20.30 inklusive helger – sköter allt sjukvårdsarbete dvs alla läkemedel, såromläggningar, provtagning mm. De boende har egen ansvarig sjuksköterska och en undersköterska . Undersköterskorna är kontaktpersoner för de boende.
Det finns en anställd undersköterska som är aktivitetsansvarig och lägger upp veckoprogram som finns i hallen: t ex besök på Vaksala torgs marknad, Mattias Klum föredrag, fredagsmys när vi var där. Nattsjukvård via kommunen.
Aktiviteter som är anpassade efter behov/intresse arrangeras t ex bakning, målning, skapande av blomstergrupper inför julen, kläd- och sminkshopping.
Städerska städar rummen en dag i veckan. Städföretag städar allmänna utrymmen.
Tvätterska tvättar så personalen ägnar sig åt de boende.
Sjukgymnast med assistent och arbetsterapeut finns på deltid.
Apotekare går en gång om året igenom medicineringen tillsammans med läkare och sköterska.
Trädgård och stor altan finns för utevistelse.
Organisation
Hårfrisörska och fotvårdare kommer till SPA- rum i källaren där de boende även kan få massage eller målade naglar.
Tandläkarbesök följer avtal med kommunen genom Oral Care – subventionerat. Den som önskar behåller egen tandläkare.
Restaurang
Eget kök – 6 kokerskor som arbetar mellan 7-18. Frukost serveras på rummet kl 8. Lunch och middag serveras i matsalen. Skillnad görs på vardag och fest genom duk och porslin.
Ekologisk mat och närproducerad mat prioriteras. Allt lagas från grunden. De boende kan beställa t ex kaffebricka eller bjuda på mat för gäster.
Viktkontroll en gång i månaden.
Frivilliginsatser
Vänförening stöttar men i övrigt behövs inte volontärer då det i personalens arbetsuppgifter ingår allt från konsertbesök till klädinköp. Kyrkan kommer ibland. Kring de boende Levnadsbeskrivning var viktigt för 5-10 år sedan. De boende vill nu behålla sin integritet och vill ofta inte medverka. Det är viktigt att behandla människor på olika sätt. Däremot kan det vara viktigt i demensvård men inte för de fn boende på Andreas And. I matrådet diskuteras vilken mat de boende vill ha under trevliga former. Då alla har egen kontaktperson behövs inte anhörigråd.
Rehabiliteringen har som mål att behålla funktioner t ex att gå uppför de trappsteg som finns inom Luthagen till en ev dotter.
Inredningskoll
Målsättningen var att se ut som ett pensionat då Andreas And tidigare var privat. Såg inga mattor. Ingen direkt teknikanvändning men naturligtvis brandvarnare och lås som vi behövde hjälp att låsa upp på ytterdörren.
Uppföljning och rapporter
Kommunen har numera regler för detta.