Minnesanteckningar förda mellan kontoret för hälsa, vård och omsorg (HVK) och Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd (UPS) 2013-05-21
Deltagare ÄLN
Ebba Busch (KD), ordförande
Mats Hansén (M), 1:e vice ordförande
HVK
Inga-Lill Björklund, direktör, Magnus Johannesson, avdelningschef, Carina Kumlin, avdelningschef, Tomas Odin, avdelningschef och Helena Thorén Lindqvist, kommunikations- strateg.
UPS
Percy Westerlund, Sven-Olof Larsson, Ewon Enqvist och Roland Edwardsson
Inledning
Ordföranden Ebba Busch hälsar välkommen. Ordföranden inleder med att det händer mycket just nu. Stora viktiga frågor är på gång som värdighetsgarantin, arbetet med de mest sjuka äldre och LOV (lag om valfrihetssystem) gällande vårdboenden.
Sven-Olof Larsson ger en eloge till kontoret för filmen på YouTube som handlar om kontorets uppföljningar på avtals- och individnivå samt kvalitetsarbete.
Vidare kommenterar Sven-Olof Larsson att äldrenämnden i IVE 2014 tillförts 30 mnkr för att säkerställa möjlighet att möta behovet av särskilda boenden inom äldreomsorgen.
Slutligen vill han som en extra punkt ta upp ekonomi för träffpunkt Storgatan.
Hitta och jämför vårdboenden
Helena Thoren Lindqvist redogör för att arbete pågår med att utveckla information för
e-tjänst på uppsala.se då beslut har tagits att personer som beviljats vård- och omsorgsboende har rätt att välja boende.
Med anledning av detta måste det gå att hitta och jämföra omsorgsboendena i Uppsala kommun. En styrgrupp har tillsats för att arbeta med detta. Malmö och Karlstad har bra presentationer som styrgruppen tagit del av. En bra presentation bör vara kort och enkel.
Ett antal grunddata och kvalitetsmått har tagits fram och delas ut på bordet till närvarande. Synpunkter lämnas till Helena Thoren Lindqvist. För närvarande arbetas det med en
kravspecifikation för e-tjänst. En politisk avstämning kommer att ske i augusti och tjänsten är planerad att publiceras i oktober.
Roland Edwardsson informerar om att UPS har skickat ut en enkät om demensvård till alla chefer på vård- och omsorgsboenden.
Rapport uppsökande verksamhet
Carina Kumlin redogör för att fem personer arbetar med hembesöken. Årligen erbjuds alla som ska fylla 80 år hembesök. Den uppsökande verksamheten gjorde under 2012 en särskild satsning i projektform på att erbjuda uppsökande hembesök till personer i åldern70-79 år med annat modersmål än svenska. Utvecklingsarbete; Högre krav ställs på teknikkunskaper. Uppsökande hembesök behöver kunna visa sina seniorer hur tekniken kan användas, varför de behöver ha kunskapen och tillgången till tekniska hjälpmedel, och genom tekniken kunna tillhandahålla och visa seniorerna vilken information som finns tillgänglig.
Årsrapport 2012 delas ut till närvarande.
Mellanvård, nuläge
Carina Kumlin redogör för att frågan om mellanvård uppkommit då landstinget är oroad över att akutintagna hamnar på avdelningar ”där det finns plats”. Landstinget och kommunen arbetar nu tillsammans i dialog mot en avdelning särskilt för dessa patienter.
Mellanvården ska hållas inom landstingets regi och kommunen håller sina korttidsplatser. Eventuellt startar mellanvården under 2014.
Palliativt centrum
Magnus Johannesson redogör för att invigningen av lokalerna har skett. Vid Palliativt centrum har startat en central remisshantering. En öppen mottagning kommer. Forskning och utbildning kopplat till Palliativt centrum utreds vidare. En utökning har skett av det mobila sjukvårdsteamet. Ett tätt sammarbete mellan kommun och landsting har skett och sker.
En central ledningsfunktion är utsedd med personal från både landsting och kommun. Kommunen fortsätter tillsammans med landstinget att utreda matfrågan för Palliativt centrum.
LOV-läget
Ebba Busch rapporterar att följande beslut har fattats av äldrenämnden 24 april:
att godkänna rapporten och ge kontoret i uppdrag att förbereda en tillämpning av lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboenden i enlighet med rapportens förslag med mål om ikraftträdande hösten 2013,
att ge kontoret i uppdrag att, i enlighet med de förslag som finns i föreliggande rapport, till nämndens sammanträde i juni ta fram ett förfrågningsunderlag enligt LOV för vård- och omsorgsboenden. Förfrågningsunderlaget ska innehålla förslag om ersättningsnivå,
att ge kontoret i uppdrag att till nämndens sammanträde i juni återkomma med en plan för hur politiska partier, berörda utförare och andra intressenter ska beredas möjlighet att yttra sig över kontorets förslag till förfrågningsunderlag,
att förbereda information till de utförare som driver ramupphandlade boenden om att LOV planeras att införas snarast och att nuvarande LOU-avtal i så fall inte kommer att förlängas. Utförarna ska vidare informeras om att de fortsättningsvis kommer att kunna bedriva verksamhet enligt LOV efter det att nuvarande avtal går ut, och
att ge kontoret i uppdrag att till nämndens sammanträde i juni ta fram riktlinjer för tillämpning av LOV för vård- och omsorgsboenden. Riktlinjerna ska bland annat visa hur kontoret ska arbeta med avtalsuppföljning, behovsanalys och planering för behovstäckning vid ett införande av LOV.
Troligtvis kommer beslut att tas i oktober. Remiss går ut till berörda efter nämnden i juni.
Sven-Olof Larsson: Om några år har antalet personer som är 80+ ökat, hur säkras platser enligt LOV?
Ordföranden svarar att vid nästa möte kommer framtida boenden upp.
Ekonomi Storgatan
Till höstens aktiviteter saknas 128 000 kronor. Kontoret har haft två sittningar med UPS och har en lösning på ekonomin. Kontoret brukar stå för investeringar till möbler, belysning mm, och då UPS använt av bidragspengarna till sådana investeringar så kommer kontoret att göra investeringar på 128 000 kronor som UPS finansierat via bidrag.
Ordföranden Ebba Busch tackar för dagens möte och återkommer om två tider för höstens möten.
Vid anteckningarna
Annie Arkebäck Morén Sekreterare