Drivs av Attendo. Vid besöket togs vi omhand av Minna Hauta-Heikkilä, som visade den finskspråkiga avdelningen och berättade om verksamheten på Fortuna-Onnela. Minna var med från starten för 6 år sedan och ansvarade för odlingen i trädgården och hönshuset. (Under vintern hade hon hönsen hemma på sin gård.) Vi träffade VC Maria Probst och hälsade på Janne Paloheimo, som ersätter Maria på måndagar och då deltar i SÄV-gruppens möten. VC kommer att skicka Fortuna-Onnelas månadsbrev till oss. Fortuna-Onnela hade inte besökts av SÄV-ombud.

Fortuna-Onnela har totalt 40 lägenheter (32 m2) bestående av rum med köksdel och stort badrum med dusch och duschstol. Plan 2 har 20 lägenheter (2 avdelningar) för korttidsboende. På plan 2 finns bastu som värms upp 1 gång i veckan och vid behov. 20 lägenheter (2 avdelningar) på plan 1 är för omvårdnads- och demensboende. Vi tittade in i två lägenheter.

Personal Under dagen har varje avdelning 5 personal. På natten 1 personal på varje avdelning och 1 löpare för alla avdelningar. Plan 1 har egen sjuksköterska kl. 7-17 och läkare kommer 1 gång i veckan från Sävja vårdcentral. Sjukgymnast och arbetsterapeut delas med andra av Attendos boenden. Private Nursing används kl. 17-22. Sjuksköterska natt kommer från Kommunen på besök.

Maten kommer från Dafgårds, både kyld och fryst, 1 gång i veckan. Leverans av kolonialvaror sker 2 gånger i veckan.

Måltider Frukost serveras kl. 6­-9, lunch kl. 11.30, eftermiddagskaffe kl. 13.30–14, middag kl. 16.30, kvällsfika kl. 18-ca 20. De som är vakna under natten kan få smörgås el. dyl. På sommaren när vädret tillåter äter man ute på terrassen, där det är välordnat med bord och stolar.

Aktiviteter Har ”Kultur i vården” 2 gånger i terminen och får aktivitetslådor från biblioteket. Gudstjänster ges på finska och svenska. På plan 1 används 5 rullstolar och färdtjänst anlitas för utflykter.

Nästa besök Bestämdes att VC kontaktar oss med förslag på dag i slutet av april.

Vi tackar för trevligt möte med fika och kardemummakaka, som vi avnjöt i dagrummet.

Uppsala den 23 februari 2018

Inger Olsson PRO och Siv Asplund Peiro SPF