Vi togs emot av VC Maria Probst, som över en kopp kaffe berättade om verksamheten och nyheter sedan vårt besök den 15 februari. Genom Fortuna-Onnelabladet, som vi fått per e-post hade vi också kunnat följa ”vad som hänt” och ”planerna” för februari, mars, april och maj. I mars hade Fortuna-Onnela blivit vald till Attendos bästa äldreboende 2017 i regionen Uppsala, Örebro, Västerås, Gävle och Eskilstuna. Från kommunen har besked erhållits om stimulansbidrag, som kommer att användas till extra aktiviteter.

I april hade man börjat arbeta med ett nytt digitalt planeringssystem ”Mobil omsorg”. Alla dygnets arbetsuppgifter är planerade. Systemet är inlagt i särskilda mobiltelefoner och används av all personal.

Fortuna-Onnela använder kommunens journalsystem Siebel och Attendos kvalitetssystem.

Påsk och Valborg har firats med god mat och godis. Årets första eftermiddagsfika ute på gården hölls i april. I maj börjar man sätta potatis och odla dill, persilja och rädisor i odlingslådorna. Både finska och svenska Mors dag kommer att firas den 13:e respektive 27 maj. Alla anhöriga är då välkomna att fira sina mammor. Den 28:e maj kommer sånggruppen Uppdraget. I månadsbladet finns ”Fasta Inslag”: Måndag-söndag dagliga aktiviteter som anslås i hissen och på avdelningarna. Fredag förmiddag bastu för de som önskar. Varannan onsdag andakt med finska församlingen, som avslutas med fika. Sista torsdagen i månaden andakt med svenska kyrkan.

Vi gjorde en rundvandring genom omvårdnadsavdelningen plan 1, gick ut på uteplatsen som är en inhägnad innergård med terrass under balkongen plan 2, odlingslådor, bord och bänkar samt hönshus. Innergården har en låst grind till den yttre gården, som har aktivitetsplatser och lusthus. Sedan tog vi hissen upp till korttidsboendet på plan 2 och tittade in i en lägenhet, likadan som lägenheterna på plan 1. En ny sjukgymnast, som är fyra dagar per vecka hos Fortuna-Onnela, har anställts. Verksamheten har en Silviasyster som visade hur mobiltelefonen används.

Avtalet med kommunen om korttidsboendet går ut i december 2018. Med fastighetsägaren Stenvalvet har Fortuna-Onnela 15 års kontrakt.

Vi avslutade vårt besök på Marias rum och bestämde att vi hör av oss efter sommaren per e-post om dag och tid för nästa besök.

Uppsala den 3 maj 2018
Inger Olsson PRO och Siv Asplund Peiro SPF