Rapport från besök på Sävjahus den 7 maj 2018 kl.14-15

Närvarande
VC Björn Brodén, Kjell Glimmerud PRO och Siv Asplund Peiro SPF.

Det var riktigt varmt sommarväder. På TV:n i entrén står ”Välkommen till Sävjahus” med info om Uppsala kommuns äldreboenden i rullande bilder och text. VC välkomnade oss med en kopp kaffe och småkakor.

Sävjahus byggdes 1992–93 av JM och ägs av Skandia fastigheter. Lägenheterna är på 42 m2. Hyra och helpension kostar ca 8000 kr för de boenden.

Personal
Genom Extratjänst som är en helfinansierad anställningsform från Arbetsförmedlingen och via Arbetsmarknadsförvaltningen har vi sex personer som praktiserar för att lära sig yrket på 50 % och läser Svenska på 50 %. De kan som längst praktisera under två år. Arbetsterapeut köps via Rehabresurs 1 dag/vecka. Sjukgymnast kommer från hemsjukvården i Sävja. De boende får själva välja tandläkare. Folktandvården kan komma till Sävjahus.

Läkemedel
Leverans varje vecka från Sävjaapoteket.

Mat
Kost- och måltidsmöten med sjuksköterska. Viktkontroller görs. Frukostklubb 2 gånger/vecka. På sommaren äter och fikar man ute, ofta med musik. Gårdagen hade det varit ”music live” på eftermiddagen.

Aktiviteter
I entrén finns en tavla, där veckans aktiviteter skrivs in. Vårt besök vecka 19:

  • måndag: minneslåda,
  • tisdag: bokkassen ”Läsning”,
  • onsdag: filmvisning,
  • torsdag: gymnastik,
  • fredag: promenad,
  • lördag: promenad,
  • söndag: eftermiddagsfika i kaféet.

Vi gjorde en rundvandring. Fotvården och arbetsterapeuten var på besök. På plan 1 tittade vi in i en lägenhet och gick genom hela korridoren. På balkongen satt flera boenden och njöt av det fina vädret. Sedan gick vi ned till bottenvåningen och avdelningen för personer med psykisk funktionsnedsättning. Dörren var öppen mot gården, så vi tog den vägen ut och in igen genom entrén.

Vi avslutade vårt besök på Björns rum.

Nästa möte bestämdes till den 5 september 2018 kl.14.

Uppsala den 27 maj 2018

Kjell Glimmerud och Siv Asplund Peiro